Növény
Kukoricafelvásárlás minőségvizsgálata
2024. November 19.
Az agrártárca felülvizsgálja a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát A felesleges feszültségkeltés helyett önmérsékletre és a szabályok betartására van szükség a kukoricapiacon – közölte Nagy István agrárminiszter.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a vállalkozásokat, nincs általános körű probléma és kezelhető a hazai toxinhelyzet.

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy rombolja a gazdasági bizalmat a kukoricatermés részleges toxinszennyezettségére épített hangulatkeltés, amely a piaci folyamatok termelők számára kedvezőtlen befolyásolása érdekében tapasztalható. Nagy István önmérsékletet, és a szabályok betartását kéri az ágazat szereplőitől. Ha a feldolgozók, a kereskedők, a termelők és a hatóságok is megfelelően elvégzik a feladataikat, akkor megfelelő minőségű és mennyiségű kukorica áll a hazai feldolgozóipar és takarmánygyártás rendelkezésére – tette hozzá.

Kifejtette, az ágazatban a kukorica felvásárlási tevékenységekkel kapcsolatban kialakult széles körű bizalmatlanság jövőbeni csökkentése és megszüntetése érdekében a tárca áttekinti, a gabonafélék minőségvizsgálati gyakorlata szabályozási eszközökkel javítható-e. A gazdálkodók jelzései alapján Magyarországon jelenleg ugyanis heterogén módon történik a gabonafélék felvásárlás előtti ellenőrzése, különös tekintettel a toxintartalom-meghatározására. Ez jelentős kiszolgáltatottságot és veszteséget okozhat a hazai gazdálkodóknak. Ezért vizsgálja meg az Agrárminisztérium, hogy szabályozási eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a meglévő különbségeket a minőségvizsgálatok terén, ezzel növelve a termelői biztonságot és az átláthatóságot. A szakmával való egyeztetéseket követően a kérdéskör szabályozási eszközeinek felülvizsgálatára is lehetőség nyílhat.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy az idei esztendőben a száraz, tartós hőhullámokkal sújtott nyári időjárás következtében megnövekedett a mikotoxinokkal, különösen az aflatoxinnal kapcsolatos kockázat a kukorica termésében. A termelőknek ugyanakkor mindent meg kell tenniük a tárolás során a betakarított kukoricakészletek minőségének megőrzése érdekében, szükség szerint el kell végezni a megfelelő tisztítási és kezelési folyamatokat. A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen a határérték feletti fertőzött áru. Amennyiben indokolt és szükséges, a Nébih ismételten ellenőrzi a kukoricát feldolgozó és felhasználó vállalkozásokat.


Arosa 11.04.Med-Plast 11.04.Mgenerál 11.03.Geolog 11.03.Árpád Agrár Zrt. 11.03.Rotograph 11.03.GB Trade 11.03.Robag 11.03.Bakonybúvár 11.03.Charolais Kft. 11.03.Enersan 11.03.Manupackaging  11.03.Swiss Krono 11.03.Agroforte Grain 11.03.Egex Plus 11.03.Baróti Győző - Güde Bolt 11.03.Gomép 11.03.Nyírség Hasso 11.03.Wepifrost 11.12.Gumiflex Kft. 11.03.ThermodinamiC  11.03.Blue Seed 11.03.Hotel Hunor 11.12.DPMG Zrt. 11.03.Zambelli Colorferr 11.12.Aluflex 11.03.Cad-Server 11.03.Fermy 2000 11.03.Himalája Sóház 11.03.
PRINT LAPOK