Élelmiszer
Olykor tudatlanul eszünk virslit
2023. August 13.
A magyar lakosság 95 százaléka rendszeresen fogyaszt virslit, negyedük viszont egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy miből készül - ez derült ki a PICK Szeged Zrt. reprezentatív kutatásából.

A felmérés szerint a megkérdezettek 77 százaléka nem nézi meg a termékösszetevőket, miközben 49 százalék megbízható márkát választ, 39 százalék pedig kifejezetten a magas minőségű alapanyagból készült virsliket keresi. A kutatásból az is kiderült, hogy a 60 év felettiek a leginkább tudatosak, ha virslivásárlásról van szó - több mint 40 százalékuk olyan megbízható, megszokott márkát vesz le a polcokról, melynek ismeri az összetevőit.
A vásárlók fele tisztában van azzal, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie, ugyanakkor az a határérték felett is széles spektrumon mozgó hústartalom miatt a megkérdezettek 29 százaléka nem tudja, hogy emiatt melyik termékben bízzon. Pedig fontos tudni, hogy nem minden virsli jellegű húskészítmény felel meg az élelmiszerkönyvi minőségi előírásoknak, így nem is minden számít virslinek.
Az előírás szerint a hústartalom mellett a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül legfeljebb 10 százalék lehet, a készítmény átmérője pedig nem haladhatja meg a 26 millimétert - ismertette Haluska Adrienn operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgató a PICK képviseletében (Bonafarm Zrt.). Hozzátette: az előírás még számos minőségi és érzékszervi követelményt határoz meg, így fontos megnézni a termék címkéjét és megnevezését, és mindezek alapján mérlegelve választani virslit.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar lakosság 60 százaléka átlagosan havonta, 35 százalék pedig hetente-kéthetente fogyaszt virslit. A kutatás szerint a válaszadók 8 százaléka kinézet alapján választ, 14 százalék pedig arra törekszik, hogy minél pénztárcabarátabb legyen a vásárlás, így nem érdeklik az összetevők. Pedig érdemes tisztában lenni azzal, hogy a termékek magasabb ára általában a magasabb minőséget tükrözi.


Med-Plast 11.04.Agroforte Grain 11.03.Blue Seed 11.03.Swiss Krono 11.03.Árpád Agrár Zrt. 11.03.Egex Plus 11.03.Charolais Kft. 11.03.Geolog 11.03.GB Trade 11.03.Himalája Sóház 11.03.DPMG Zrt. 11.03.Manupackaging  11.03.Wepifrost 11.12.Hotel Hunor 11.12.Gomép 11.03.Baróti Győző - Güde Bolt 11.03.Bakonybúvár 11.03.Aluflex 11.03.Robag 11.03.Cad-Server 11.03.Gumiflex Kft. 11.03.Enersan 11.03.Arosa 11.04.Fermy 2000 11.03.ThermodinamiC  11.03.Zambelli Colorferr 11.12.Rotograph 11.03.Mgenerál 11.03.Nyírség Hasso 11.03.
PRINT LAPOK